1 April! Kunstmatige regenbuien in China op basis van berekeningen in 3Di

01 april 2018   2m persbericht

Het modelinstrumentarium 3Di is in China gebruikt om de locaties te bepalen voor het neerzetten van regenmachines. China wil het eigen watertekort te lijf gaan door kunstmatig regen op te wekken op gigantische schaal. Met de regenmachines denken onderzoekers jaarlijks 10 miljard kuub extra water te kunnen krijgen in droge gebieden. Een belangrijke vraag hierbij is: waar moet de regen precies gaan vallen en welke regenintensiteit is optimaal?

Zie hier het artikel van de NOS over deze toepassing (inclusief video)

De nieuwe toepassing rainlocator van 3Di wordt ingezet om die vraag te beantwoorden. Met 3Di kan heel precies worden berekend hoe het water over land wegstroomt en waar het terecht komt. Met het model kunnen razendsnel de gevolgen van allerlei type buien worden doorgerekend, zoals in Nederland bijvoorbeeld wordt gedaan om stresstesten uit te voeren. Tegelijkertijd wordt de visuele kracht van het model gebruikt om allerlei stakeholders te betrekken bij het vinden van de juiste locaties, zodat ook rekening kan worden gehouden met andere functies.

Het eerste gebied dat centraal staat is het gebied Zhangmang in Tibet, dat bekend staat als vakantieoord voor veel Chinezen. Het gebied kent een groot watertekort, maar het is onwenselijk dat het elke dag regent. Met behulp van 3Di wordt met vertegenwoordigers van de verschillende sectoren bekeken of de buien bijvoorbeeld ook een stukje stroomopwaarts kunnen vallen. Of dat er op dagen dat regenval noodzakelijk is, een binnenprogramma voor toeristen kan worden opgezet.

Geïnteresseerd in een demo van de nieuwe toepassing? Stuur een mail naar info@nelen-schuurmans.nl.

Deel dit artikel